Keresés
Close this search box.

BLACKOUT ÉS DIMOUT FÜGGÖNY KÖZTI KÜLÖNBSÉGEK

HOME DESIGN BUDA BLOG

Gyakran teszik fel számunkra Érdeklődőink a kérdést, hogy valójában mi a különbség a blackout és dimout anyagok között.

Blackout: A blackout anyagok 100%-ban zárják ki a fényt, vagyis maximális sötétséget garantálnak a szobában. Az ilyen mértékű fénykizárást valójában egy speciális műanyag bevonat biztosítja, amely meggátolja a fény átszűrődését a lágy anyagon. Ez a műanyag réteg az anyag hátoldalát borítja, így takarásban van, nem látszódik, amikor a karnisról leomlik a függöny. A plusz műanyag bevonat merevsége miatt a blackout anyagok kevésbe fodrozódnak, a hagyományos sötétítő anyagokkal szemben. Sokan a redőnyök helyettesítőjeként alkalmazzák a blackout függönyöket.

Dimout: Ezek az anyagok 80-85%-os fénykizárást biztosítanak, tehát minimálisan átszűrődhet a fény az anyagon. Dimout anyagok esetében a két textilréteg közé beszőtt fekete textilszál garantálja a sötétítést. A dimout anyag kevésbé merev, mint a blackout (nincsen plusz bevonattal gazdagítva), ezért szebb az esése, lágyabban tud leomlani a karnisról a függöny. Ha a fénykizárás nem elsődleges szempont, de azért a sötétítést szeretnénk biztosítani a szobában, akkor a dimout anyag tökéletes választás lehet.

A blackout és a dimout anyagok is vastagabbak, béleltnek tekinthetők, ezért benntartják a hőt a szobában télen, csökkentik a felmerülő hőveszteséget a nyílászárók körül. Nyáron pedig kellemes hűs helyiséget biztosítanak, nem engedik be a szobába a beáramló forróságot. Mára már színben is, mintában is széles termékpaletta áll rendelkezésünkre, hogy a szoba stílusának megfelelő fénykizáró anyaggal öltöztessük az ablakokat.
Ha pedig úgy döntünk, hogy a redőny kellően elegendő a sötétítéshez, de szeretnénk lágyítani az enteriőrön, akkor ajánljuk a sötétítő függönyök dekorsálként való alkalmazását. Funkciójukat tekintve csupán dekorációként szolgálnak, mutatós keretbe foglalják az ablakokat, megteremtik a harmóniát az adott helyiségben, ugyanakkor kevesebb anyagok igényelnek, így költséghatékonyabb megoldásnak tekinthetők.

Home Design üzletünkben személyes tanácsadással egybekötve mutatjuk be mintasáljainkat. Miután a megfelelő anyag kiválasztásra került, Önnel együtt átbeszélve készítjük el az árajánlatot. Vállalunk helyszíni felmérést is, ha inkább ránk bízná a méretek meghatározását, ilyenkor az előre kiválasztott mintasálakat elvisszük magunkkal, hogy az ottani környezetben, az ablakokhoz igazítva találjuk meg a tökéletes függönyanyagot Önnek. 

Ügyfélszolgálat

H-P: 10:00 – 15:00h

Tapétázás, függöny varrás, lakberendezés tanácsadás

Kedves Vásárlónk!

Üzletünk 2024. március 29. és 2024. április 1. között zárva tart.
Nyitás 2024. április 2-án 10 órakor.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!

Húsvét pénteken és hétfőn zárva vagyunk!